Visuaalinen identiteetti ajoteiden varsilta

Brändi on yritykselle sama kuin maine on henkilölle: mitä sinusta puhutaan kun et ole paikalla? Mitä ihmiset ajattelevat ensiksi, kun kuulevat sinun nimesi? Millaisia mielikuvia muilla on sinusta?
 

Samalla tavalla syntyy myös yrityksen brändi. Brändi on kaiken sen summa, mitä olemme yrityksestä kuulleet ja nähneet, tai mitä olemme yhdessä sen kanssa kokeneet. Tämän vuoksi brändin vaikutuspiiriin kuuluvat oikeastaan aivan kaikki yrityksen toiminnot ilmiselvien myynnin, markkinoinnin ja asiakaspalvelun ohella. Nykyaikana on entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota myös esimerkiksi vastuullisuuteen.

Ylätason vastaus kysymykseen “mistä brändi muodostuu?” siis on, että brändi syntyy kaikissa niissä kohtaamispisteissä, joissa asiakkaan ja yrityksen tiet risteävät.


Totuus kuitenkin on, ettei tällä määritelmällä vielä oikeastaan tee mitään, elleivät tietyt brändiin liittyvät perusfundamentit ole yrityksessä mallillaan. Hankalaksi asian tekee myös se, että brändistä päättää lopulta aina asiakas, eikä se koskaan ole täysin yrityksen omissa käsissä.


Tietyllä tavalla brändin rakentaminen on siksi aina jossain määrin arpapeliä, mutta huolellisesti tehty strategiatyö vähentää merkittävästi arvailun määrää.


Hyvä nyrkkisääntö on, että jos et itse tee määrätietoista työtä brändisi eteen, tekee sen silloin joku muu — eikä lopputulos koskaan ole kannaltasi se kaikista mairittelevin. Siis positioi, tai tule positioiduksi.


Mistä asioista brändi muodostuu?


Valitettavasti vielä aika usein kun puhutaan brändiuudistuksesta, puhutaan oikeasti visuaalisen ilmeen freesauksesta. Tämä on kuitenkin vain pieni osa brändiä. Me havainnollistamme brändin muodostumista alla olevan yksinkertaisen kuvaajan avulla:


"If you don’t give the market the story to talk about, they’ll define your brand’s story for you." - David Brier

Kulttuuri


Yrityksen kulttuurilla on valtava vaikutus brändiin, sillä mikäli kulttuuri pistää aamiaisella poskeensa strategian, tekee se saman taatusti myös brändille. Tämä johtuu siitä, että tarkalleen ottaen yritykset eivät tee yhtään mitään, mutta ihmiset yrityksissä tekevät. Yrityksen brändi määrittelee pitkällä aikavälillä myös sen, millaisia ihmisiä yritykseen hakeutuu töihin — ja ihmiset yrityksessä luovat kulttuurin.


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki